В рамките на проект „Качество и ефективност“ Националната агенция за професионално образование и обучение възложи на Международен институт по мениджмънт (в изпълнение на договор между НАПОО и МИМ) да осъществи апробиране на модела за мониторинг на компетенциите чрез външно независимо оценяване.
Моделът е разработен от външен изпълнител и водеща роля е отредена на секторните съвети за квалификация.
С участието на НАПОО Международният институт по мениджмънт учреди Секторен съвет за квалификация (ССК) в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Встъпителното заседание се проведе на 26.05.2022 г. Поканени за участие в съвета бяха държавни институции, браншови организации (регионални и национални), професионални гимназии, центрове за професионално обучение, висши училища.
На поканата се отзоваха и участваха в първото заседание представители на:
- Сдружение „Международен институт по мениджмънт“ (МИМ) – Варна;
- Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ);
- Българска туристическа камара (БТК);
- Асоциация на училищата по хотелиерство и ресторантьорство (АУХР);
- Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ);
- Висше училище по мениджмънт (ВУМ) – Варна;
- Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО).
Сред задачите, поставени пред новосъздадения секторен съвет, освен да координира апробирането на независимо външно оценяване на завършилите професионално обучение в ЦПО, са и да анализира и идентифицира липсващи секторни умения. На тази база, могат да бъдат изготвяни предложения за промени и подобряване на документите, регламентиращи ПОО в професионално направление 811 „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, в т.ч.: актуализиране на Списъка на професиите за професионално образование и обучение (СППОО), промени в Държавните образователни стандарти (ДОС) за придобиване на професионална квалификация и Националните изпитни програми, продиктувани от динамично изменящите се условия и изисквания на работодателите към завършилите, и т.н.
Очаква се ССК да има подкрепяща роля при проследяване реализацията и удовлетвореността на обучаемите на браншово ниво и да съдейства за подобряване качеството на професионалното обучение като цяло.
За председател на Управителния съвет единодушно беше избран г-н Павлин Косев – председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.
Член на Управителния съвет на секторния съвет от страна на НАПОО е инж. Мариянка Живкова, зам.-председател на НАПОО.